Skip to content

Besparen met je apparaten

Bijna 40% van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Het loont dus om te besparen met je elektrische apparaten. Niet a alleen je energierekening gaat omlaag. Het is ook beter voor het milieu. Twee vliegen in één klap dus. 

Je kan energie besparen met apparaten die zuinig zijn maar ook door je elektrische apparaten slim te gebruiken. We geven je hier handig tips hoe je kunt besparen met je elektrische apparaten. 

Let op het energielabel

Heb je een nieuwe wasmachine, droger of vaatwasser nodig? Let dan op het energielabel van het apparaat. Een (donker)groen energielabel geeft aan dat het apparaat zuinig omgaat met energie. In de aanschaf zijn deze apparaten over het algemeen wat duurder maar op de lange termijn ben je met zo’n apparaat goedkoper uit. 

Verschillende energielabels

Het energielabel voor vaatwassers, wasmachines, koelkasten en vriezers is sinds 1 maart 2021 aangepast. Het loopt van energielabel A (donkergroen) tot label G (donkerrood). Voor andere apparaten zoals wasdrogers, airco’s en ovens zie je nog labels van A+++ (donkergroen) tot D (rood). Dit kan verwarrend zijn maar gebruik als stelregel dat hoe groener het label. Hoe zuiniger het apparaat. 

 

Koop een apparaat op maat

Een kleinere koelkast of televisie gebruikt minder energie dan een grotere met hetzelfde energielabel. Woon je alleen of met z’n tweeën dan is een grote Amerikaanse koelkast misschien niet nodig? 

Gebruik je apparaat slim

Draai pas een was als de machine vol is en zet de tv uit als niemand kijkt. Trek stekkers uit stopcontacten van apparaten die je weinig gebruikt of werk met schakelaars. En laat je was eens op een rek drogen in plaats van in de wasdroger. 

Lever oude apparaten in

Gebruik je sommige apparaten niet meer? Breng ze naar de kringloop, verkoop ze op marktplaats of lever ze bij de milieustraat in. Veel van de materialen kunnen gerecycled worden en krijg zo een tweede leven. 

Meer advies over besparen op je energievebruik?

Wil je meer weten over het besparen op je energieverbruik? Of ben je benieuwd welke andere duurzame maatregelen je kunt nemen om energie te besparen? Start nu met je eigen adviesplan van Energiek Zeeland en onze ambassadeur helpt jou verder. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.