Bij het installeren van een cv-ketel verwacht je dat deze helemaal goed is ingesteld. Helaas blijkt dit in de praktijk niet altijd zo te zijn. Vaak zijn de cv-ketels volgens de fabrieksinstellingen geïnstalleerd. Dat is niet verkeerd maar dit is niet altijd de meest energiezuinige optie. Vraag je installateur om tijdens het jaarlijks onderhoud je cv-ketel energiezuiniger af te stellen of doe het gewoon zelf. Met behulp van dit artikel kom je een heel eind.
Wat doet een cv-ketel?
Voor we in de instellingen duiken van je cv-ketel is het goed om te weten wat zo’n apparaat eigenlijk doet. Je cv-ketel heb je nodig voor twee dingen. Je cv-ketel zorgt ervoor dat je je huis kunt verwarmen en dat je warm water hebt om bijvoorbeeld te douchen of af te wassen. Dat betekent dat de cv-ketel ook twee types water verwarmt. Het verwarmingswater is het water dat door je leidingen richting de radiators gaat. Het tapwater is het warme water dat uit je kraan of douche komt.
Verlagen van de temperatuur
Standaard is je cv-ketel ingesteld op een temperatuur van 80 graden. Dat is voor zowel verwarmings- als tapwater aan de hoge kant. Door de temperatuur te verlagen kun je veel energie besparen want je cv-ketel moet hierdoor minder hard werken om die temperatuur te halen.
Besparen met tapwater
Je kunt energie besparen met tapwater door de instellingen van je cv-ketel te controleren. Vaak heb je een comfortstand en een eco-stand. De comfortstand zorgt ervoor dat er snel warm water uit de kraan komt. Dat is natuurlijk erg fijn maar dat betekent wel dat je cv-ketel constant water moet verwarmen. In de eco-stand doet je cv-ketel dit niet. Het duurt dan wat langer voor je warm water hebt. Naast het aanpassen naar de eco-stand kun je ook de temperatuur verlagen. Doe dit niet lager dan 60 graden want anders heb je kans op een legionella-besmetting.
Besparen met verwarmingswater
Waar je je energieverbruik echt mee kunt verlagen is het aanpassen van de temperatuur van je verwarmingswater. In veel gevallen kan je ook deze temperatuur terug draaien naar 60 graden of zelfs naar 55 of 40 graden. Dit werkt vooral in huizen die redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Hoe lager de temperatuur, hoe efficiënter de ketel werkt. Je kunt eenvoudig uittesten wat voor jouw huis werkt met de 50-graden test.
Wil je weten of je de temperatuur van het tap- of verwarmingswater kunt verlagen? Doe dan met de zogenaamde “50- graden test”. Daarmee kom je erachter of het in jouw huis bij lagere verwarmingswatertemperaturen nog steeds comfortabel blijft als je de temperatuur van het water omlaag zet. Bron: vereniging eigen huis
Aan de slag met je cv-ketel
Wil je na het lezen direct aan de slag met je cv-ketel. Raapdleeg daarvoor eerst de handleiding. Daar staat precies beschreven aan welke knoppen je kunt draaien. Mocht je die niet meer hebben dan kun je deze meestal online nog vinden. Gebruik daarvoor het merk en typenummer.
Aan de slag met het slim verduurzamen van je huis
Wil jij je huis ook zuiniger verwarmen? Zoek je een advies op maat voor jouw huis en verwarming? Begin dan met een voorlopig adviesplan van Energiek Zeeland. Dit voorlopige plan is gratis en voor 121 euro kun je je plan definitief maken met een maatwerkadvies van onze ambassadeur. Start direct met je plan door hieronder je gegevens in te vullen.
Start direct met je eigen plan
Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.
Heb je al een account