Skip to content

Hoe werkt een thuisbatterij?

Gemiddeld wordt 30 tot 50 procent van de stroom die opgewekt is met zonnepanelen zelf gebruikt. De rest wordt teruggeleverd aan het stroomnet. Vanwege de afbouw van de salderingsregeling zou een thuisbatterij een goed . Wat is een thuisbatterij eigenlijk en hoe werkt het?

Een thuisbatterij of “thuisaccu” is een soort grote oplaadbare batterij. Je kunt de opgewekte stroom van je zonnepanelen ermee opslaan en deze stroom op een later moment gebruiken. Wanneer je op die manier stroom opslaat heb je op dat moment dus geen stroom nodig van je energieleverancier. Het stroomverbruik en de grootte van je thuisaccu bepalen hoe lang je zonder stroom van het energienet kan. Dit kan uren zijn, maar er zijn ook thuisaccu’s die je zelfs dagen van stroom voorzien.
Ook is er de mogelijkheid een thuisbatterij op te laden zonder dat je zonnepanelen hebt. Om je thuisbatterij met zonnepanelen op te laden heb je immers wel zon nodig. Je zal het grootste deel van de zelf opgewekte stroom in de lente en zomer kunnen gebruiken. Schijnt de zon niet en heb je ook geen zonnepanelen dan kan je je thuisbatterij ook opladen als de stroom van het energienet het voordeligst is. Bij een vast of variabel contract kan dat het dal- en/of nachttarief zijn. Alleen, scheelt dat vaak niet zo veel. Dit kan anders zijn met een dynamisch energiecontract. Dan is de stroomprijs namelijk gekoppeld aan de inkoopprijs van de stroom. Zo kun je je thuisbatterij instellen dat deze juist in de uren wordt opgeladen wanneer het tarief laag is en je gebruikt je thuisaccu dan als de stroomprijs juist hoog is.

Wat zijn de kosten van een thuisbatterij?

De kosten hangen af van welk type en grootte accu je kiest. Een vuistregel voor de kosten van een thuisaccu is € 750 per 1 kilowattuur (kWh) opslagcapaciteit. Een thuisbatterij van 5 kWh kost dus zo’n € 3.750. Daar komen nog wel installatiekosten bij. Op dit moment is er nog geen subsidie voor thuisbatterijen.

Nu al een thuisbatterij kopen?

Denk je erover een thuisbatterij aan te schaffen? In het kader van duurzaam leven zou je zeggen van wel; zelf je energie opwekken met zonnepanelen en opslaan in je thuisbatterij. Maar de batterij zelf is niet bepaald milieuvriendelijk. Een thuisbatterij wordt gemaakt van metalen als lithium, koper en nikkel en vraagt daarom veel energie en grondstoffen. Ook bespaar je er (nog) niet mee. Dit komt door de salderingsregeling voor zonnepanelen; je ontvangt een vergoeding als je de opgewekte stroom teruglevert aan het energienet. Dit kan in de toekomst wel veranderen, mocht het salderen afgebouwd worden. Mogelijk dat er dan wel gunstige regelingen komen voor thuisbatterijen, vergelijkbaar met buurlanden die helemaal geen salderingsregeling kennen en wel subsidie geven voor thuisaccu’s.

Is een thuisbatterij een goed idee?

• Je slaat je stroom thuis op, waardoor je meer stroom van de zelfopgewekte stroom met zonnepanelen zelf gebruikt. Dit is voornamelijk in de maanden dat de zon ook flink schijnt.

• Een thuisbatterij opladen zonder zonnepanelen kan ook; dit is het meest voordelig als je een dynamisch energiecontract hebt en tijdens uren met goedkopere uurtarieven laadt en tijdens uren met duurdere stroom verbruikt.

• De thuisbatterijen zijn niet milieuvriendelijk geproduceerd en qua kosten levert het nu (nog) geen besparing op. Dit kan in de toekomst veranderen door andere regelgeving en eventuele subsidies. Nieuwe technieken kunnen wel duurzaam zijn, alleen dat is (momenteel) nog duurder.

Aan de slag met het slim verduurzamen van je huis

Wil jij je huis echt flink aanpakken om je energieverbruik te verlagen. En wil je een advies op maat voor jouw huis? Begin dan met een voorlopig adviesplan van Energiek Zeeland. Dit voorlopige plan is gratis en voor 121 euro kun je je plan definitief maken met een maatwerkadvies van onze ambassadeur. Start direct met je plan door hieronder je gegevens in te vullen.

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.