Skip to content
Vloer met bezem en planken

Vloerisolatie

Wil je een woning verduurzamen dan ontkom je niet aan het isoleren van de vloer van je woning. 

Waarom vloerisolatie?

Een niet geïsoleerde vloer verliest veel warmte en is een van de grootste energieverspillers in huis. Voor een tussenwoning komen de kosten van deze maatregel op ongeveer € 1.400,-. Je bespaart gemiddeld € 200,- per jaar op je energielasten. Op basis van de huidige energietarieven verdien je deze investering binnen 8 jaar terug. Bovendien verhoogt vloerisolatie het comfort in je huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de vloer voelt minder koud aan. 

Wat is vloerisolatie?


Bij het isoleren van de vloer wordt in de kruipruimte van de woning een isolerende laag aangebracht. Dit kan worden gedaan door isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer te bevestigen (‘vloerisolatie’) of op de grond van de kruipruimte te leggen (‘bodemisolatie’). Bodemisolatie isoleert minder goed dan vloerisolatie. Als de kruipruimte niet makkelijk toegankelijk is of de hoogte is te beperkt is er ook de mogelijkheid om de vloer aan de bovenzijde te isoleren, door middel van een isolerend ondertapijt of een dekvloer.

Welke methode en materiaal het best toegepast kan worden, hangt onder andere af van de hoogte van de kruipruimte en de vochtigheid in huis.

Wat is de isolatiewaarde van vloerisolatie


De isolatiewaarde van een constructie wordt uitgedrukt in een Rc-waarde. Dit getal geeft aan hoe goed een woningdeel isoleert, zoals een vloer of een dak: met andere woorden hoe goed een constructie de warmtestraling tegenhoudt. Hierbij geldt: hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de constructie isoleert. De isolatiewaarde van een vloer is vooral afhankelijk van het soort en de dikte van het toegepaste isolatiemateriaal. De totale isolatiewaarde van een vloer komt na het aanbrengen van een isolatielaag uit op ca. 3,5. Dat is een stuk beter dan de isolatiewaarde van een ongeïsoleerde vloer (gemiddelde Rc van 0,4, bron: Milieu Centraal). Een Rc van 3,5 voor de vloer is overigens nog niet voldoende om een huis energieneutraal te maken. Daarvoor is een Rc-waarde nodig van minimaal 6,0.

Wat is de levensduur van vloerisolatie?


Vloerisolatie dat op een juiste wijze is aangebracht, heeft een verwachte levensduur van minimaal 40 jaar. Echter na verloop van tijd kan het gebeuren dat het isolatiemateriaal niet meer geheel aansluit, waardoor de isolatiewaarde van de vloer afneemt. Indien nodig kunnen delen van de vloerisolatie worden vernieuwd. Met behulp van een warmtecamera kan worden nagegaan of de vloerisolatie nog goed functioneert.

Wat zijn de randvoorwaarden van vloerisolatie?


• De kruipruimte dient een minimale hoogte te hebben van 35 cm.
• De kruipruimte moet eenvoudig bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld via de kelder of een luik.

Tips

 • 1. Als je besluit om je vloer te isoleren, doe het dan meteen goed en ga voor een zo hoog mogelijk isolatiegraad. (Rc-waarde van minimaal 3,5.) Dat kost niet veel extra en levert veel meer comfort en besparing op.
 • Kies voor een zo dik mogelijk isolatiemateriaal Je kunt nooit teveel isoleren.
 • Laat het isoleren van je vloer over aan een gerenommeerde partij.

Waar moet je rekening mee houden bij vloerisolatie? 

 

 • De impact van de ingreep is relatief beperkt. De ingreep vindt plaats onder je vloer en is nagenoeg onzichtbaar.
 • Zonder voldoende ventilatie van de kruipruimte kan er vochtophoping plaatsvinden. De ventilatiegaten van de kruipruimte moeten openblijven. 
 • Vloerisolatie heeft geen onderhoud nodig. 

Wat levert het op?

 • 1. Gemiddeld gezien heb je je investering binnen 8 jaar terugverdiend.
 • Het comfort van je woning stijgt met vloerisolatie. 
 • Je hebt minder last van vocht in de woning.
 • De temperatuur van de vloer op de begane grond voelt warmer aan.
 • Het temperatuurverschil kan oplopen tot 5 °C.
 • Het energielabel van je woning zal verbeteren met minimaal 1 stap

Meer advies over isoleren?

Wil je meer weten over het isoleren van je woning? Of ben je benieuwd welke andere duurzame maatregelen je kunt nemen om energie te besparen? Start nu met je eigen adviesplan van Energiek Zeeland en onze ambassadeur helpt jou verder. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Giovanni

Lees deze blogs ook:

Vrouw bij raam met klusspullen.
In de zomer je huis isoleren
01-08-2022
luxaflex met raam en plant
Alles over zonwering
01-08-2022
Vrouw met bezem
Tropisch warm en toch een koel huis?
18-07-2022

Bericht delen

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.