Skip to content

Zonnepanelen

Voor niets gaat de zon op. Hoog tijd dus om hier gebruik van te maken. Maar waar moet je beginnen? Energiek Zeeland helpt jou op weg. 

Waarom zonnepanelen? 

Een zonnepaneel maakt elektriciteit uit zonlicht. De elektriciteit die zo wordt geproduceerd is een vorm van duurzame energie. Het gebruik van energie uit zonlicht kan zorgen voor een flinke besparing op de elektriciteitsrekening. Door voldoende zonnepanelen op een huis te plaatsen kan een woning energieneutraal worden of zelfs energieleverend. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit een groot aantal zonnecellen. Door het fotovoltaïsche principe kunnen die zonnecellen licht omvormen tot elektriciteit. Het totale systeem van zonnepanelen wordt ook vaak een PV systeem genoemd. (Photo Voltaic). Het PV systeem bestaat uit zonnepanelen om het licht op te vangen, een omvormer, de constructie om de zonnepanelen op het dak te bevestigen en de bekabeling. 

Welke soorten zonnepanelen zijn er? 

Er zijn heel veel verschillende zonnepanelen met elk zijn voor- en nadelen. Zo zijn er monokristallijne panelen. Deze zijn vaak zwart of soms blauw. En je hebt Polykirstallijne panelen. Deze zijn meestal blauw en soms zwart. Monokristallijne doen het iets beter bij bewolkt weer dan polykristallijne panelen. Zwarte panelen warmen sneller op. Blauwe panelen remmen de productie bij warm weer. Kortom er is heel veel keus op het gebied van zonnepanelen. Onze ambassadeurs kunnen u er heel veel over vertellen. 

Wat is de levensduur van een zonnepaneel?

Zonnepanelen kunnen een lange tijd goed blijven functioneren. Opbrengsten van panelen nemen door de jaren wel geleidelijk af. Veel fabrikanten van zonnepanelen claimen dat de opbrengst na 25 jaar nog minimaal 80% is van het nominaal vermogen, de oorspronkelijke opbrengst ‘af fabriek’.

De levensduur van omvormers ligt een stuk lager. Na 10 tot 12 jaar gaan veel omvormers stuk en moeten vervangen worden. Garantietermijnen op omvormers variëren van 5 tot 10 jaar.

Tips

 •  Voor het bepalen van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, neem als stelregel dat er minimaal 15 cm ruimte vrij moet blijven tussen de zonnepanelen en de randen van het dak.
 • Kies een omvormer die minimaal 20% kleiner of maximaal 10% groter is dan het totale Wp-vermogen van de zonnepanelen. Ook bij de keuze van de omvormer is de grootte van je huidige hoofdaansluiting van belang
 • Voorkom dat zonnepanelen worden geplaatst in de schaduw van dakelementen, zoals een schoorsteen of dakkapel en zorg ervoor dat er géén of zo weinig mogelijk schaduw op de zonnepanelen valt, bijvoorbeeld als gevolg van nabij gelegen bomen of gebouwen. Dit gaat ten koste van de opbrengst van de panelen.

 • Controleer dat je dak de komende jaren geen grote onderhoudsbeurt moet ondergaan. Dit zou betekenen dat de zonnepanelen tijdelijk van het dak afgehaald moeten worden, met extra kosten tot gevolg.
 • Plaats de omvormer op een plek waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Ook moet er voldoende ruimte beschikbaar zijn voor de omvormer. Een omvormer is ca. 30x30x20 cm (hxbxd) groot. Vaak wordt de omvormer op zolder geplaatst.

Waar moet je rekening mee houden bij zonnepanelen? 

 • Impact van de werkzaamheden voor het plaatsen van een PV-systeem is beperkt.

 • Niet iedereen vindt dat zonnepanelen er mooi uitzien. Bovendien nemen ze veel plaats in.

 •  Zonnepanelen kunnen hinderlijke reflecties opleveren voor
  omwonenden.

 • Omvormers maken zacht geluid, 20-30 dB (A). Dit is vergelijkbaar met het geluid van een koelkast. Dus plaats de omvormer liefst niet te dicht bij een slaapkamer
 • Zonnepanelen die plat liggen moeten minimaal eens per jaar
  worden gereinigd om een maximale opbrengst te garanderen. Verder hebben
  zonnepanelen geen onderhoud nodig.

 • Omvormers moeten na 10 tot 12 jaar worden vervangen.

 • Monitoring van de opbrengsten verloopt via de omvormer. Het uitlezen van de omvormer kan via Wifi, Bluetooth of een ingebouwde webserver en is afhankelijk van het type omvormer. Door middel van de monitoring kun je zelf controleren of je PV-systeem nog steeds elektriciteit produceert, zoals bij oplevering bedoeld was. Als dit niet zo blijkt te zijn kun je (laten) checken of bijvoorbeeld de omvormer is uitgevallen, een kabelbreuk is opgetreden, etc.

Wat leveren zonnepanelen op?

 • Voor 10 zonnepanelen van in totaal 2.700 Wp betaal je ca. € 4.200 inclusief installatiekosten (prijspeil 2019).

 • Ervan uitgaande dat je de BTW kan terugvragen kom je uit op een totaalbedrag van € 3.500.

 • Per jaar levert een dergelijk systeem bij aanvang ca. 2.300 kWh aan elektriciteit op. Met een kWh prijs van € 0,23
  levert dit een besparing op je energierekening van 
  € 530 per jaar. Dit betekent dat je de investering binnen 7 jaar hebt terugverdiend of een rendement op je investering
  van 15%.

 • Kosten onderhoud: Schoonmaakkosten en na 10-12 jaar moet de
  omvormer worden vervangen. Uitgaande van een verwachte levensduur van
  zonnepanelen van 25 jaar kun je nog gemiddeld 15 jaar profiteren van (bijna)
  gratis stroom.

 • Comfort van je woning: Geen verandering. Moderne omvormers zijn nagenoeg
  geruisloos.

 • Door het plaatsen van zonnepanelen zal je elektriciteitsrekening aanzienlijk dalen. 

 • Het energielabel van je woning verbeteren. Hierbij geldt: hoe meer panelen, hoe beter het energielabel.

Kan ik subsidie krijgen voor zonnepanelen? 

In sommige gevallen is het mogelijk om subsidie te krijgen voor zonnepanelen. Op de pagina subsidies kun je alle actuele regelingen terugvinden. 

Meer advies over zonnepanelen?

Wil je meer weten over het isoleren van je woning? Of ben je benieuwd welke andere duurzame maatregelen je kunt nemen om energie te besparen? Start nu met je eigen adviesplan van Energiek Zeeland en onze ambassadeur helpt jou verder. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.