Skip to content
Man vervangt lamp

Besparen op verlichting

Je kunt heel eenvoudig veel energie besparen door aan de slag te gaan met je verlichting. Ledlampen zijn het meest zuinig. Hoewel ze wat duurder zijn in aanschaf ben je op de lange termijn goedkoper uit. Een ledlamp is namelijk 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. We schijnen graag wat licht voor je op de dingen die jij kunt doen met je verlichting.

1. Stap voor stap vervangen

Het is misschien wat veel om in één keer alle lampen te vervangen door ledverlichting. Begin met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Daar is de meeste energie te besparen. 

2. Gebruik de zon

Gebruik de zon en het daglicht in je huis. Plaats die lekkere leesstoel dichtbij het raam en kies voor vitrage en gordijnen die overdag voldoende licht doorlaten. Zo moet je minder snel je lampen aan doen. 

3. Zet je lampen uit

Het klinkt misschien als een open deur maar zet je lampen uit als je een ruimte verlaat. Ook als dat kort is. Ledlampen geven direct voldoende licht en hoeven niet op te laden. Zoals het geval is bij de ouderwetse spaarlampen. 

4. Maak gebruik van tijdschakelaars

Vergeet jij vaak de buitenverlichting uit te doen of vergeet je vaak alle lampen uit te doen? Maak handig gebruik van tijdschakelaars. Deze kun je precies zo instellen dat ze op bepaalde tijdstippen van de dag de lampen aanzetten en ook weer uit. 

5. Kies voor slimme verlichting

Een stapje verder dan tijdschakelaars is de zogenaamde verlichting. Deze verlichting kun je via een app bedienen. Zo kun je ook als je niet thuis bent nog snel je lampen uitzetten. Maar je kunt ook hele lichtplannen instellen zodat je op de meest efficiënte manier je verlichting in kunt stellen. 

6. Oude lampen recyclen

Oude gloei- en halogeenlampen mogen in de vuilnisbak maar spaarlampen moet je apart inleveren. Check bij twijfel de Afvalscheidingswijzer van Milieucentraal.  

Meer weten?

Wil jij weten welke maatregelen je nog meer kunt nemen om je huis te verduurzamen? Start nu met je eigen adviesplan van Energiek Zeeland en onze ambassadeur helpt jou verder. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Joyce Gyselinck

Lees deze blogs ook:

Vrouw bij raam met klusspullen.
In de zomer je huis isoleren
29-06-2023
Energiek Instagram Post-1 (4)
Hoe werkt een thuisbatterij?
30-05-2023
luxaflex met raam en plant
Alles over zonwering
24-04-2023

Bericht delen

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.