Skip to content

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Energiek Zeeland is een stichting zonder winstoogmerk met als doel Zeeuwse huiseigenaren te helpen met het verduurzamen van hun woning. 

Via de volgende link kun je lezen hoe je een energieadviesplan van Energiek Zeeland maakt.

Nadat afspraken zijn gemaakt in het Zeeuws Energieakkoord hebben een aantal partijen besloten samen te werken om de Zeeuwse huiseigenaren te helpen met het behalen van de klimaatdoelstellingen. Het is niet eenvoudig om alleen aan de slag te gaan met het verduurzamen. Energiek Zeeland helpt jou daar graag bij.  

Energiek Zeeland is een samenwerking tussen verschillende partijen. De dagelijkse organisatie is in handen van de corporatie Zeeuwind en Marsaki. Daarnaast werkt Energiek Zeeland met een grote groep partners en met ambassadeurs die vrijwillig energieadviezen geven.

Een adviesplan van Energiek Zeeland kost 121 euro. 

Ondanks dat we een stichting zonder winstoogmerk zijn maken we wel kosten. Kosten om bijvoorbeeld het platform goed te laten werken. De 121 euro die we in rekening brengen voor een adviesplan dekken onze kosten. Daarnaast krijgen wij een bijdrage van gemeenten en bedrijven die het grootste deel van onze kosten betalen.

Het adviesplan komt tot stand met behulp van een aantal zaken. De ambassadeur kijkt naar jouw woning en de maatregelen die geschikt zijn voor jouw woningen. Hij wordt daarin geholpen door een handig rekenmodel wat we hebben ontwikkeld. Dit model is tot stand gekomen met behulp van diverse partners en wordt constant aangepast aan de huidige materialen, oplossingen en prijzen. Zo weet je zeker dat je een advies krijgt wat echt kan, beschikt over de meest actuele duurzaamheidsmaatregelen en wat je ervoor betaalt. 

Onze ambassadeurs zijn mensen die net als jou het energieverbruik willen verminderen en het wooncomfort willen verhogen. Zij zijn onafhankelijk en komen veelal uit jouw buurt. Onze ambassadeurs wonen in onze Zeeuwse steden, wijken en dorpen.

De ambassadeurs werken vrijwillig voor Stichting Energiek Zeeland. Ze zijn deskundig en hebben verschillende achtergronden: sommige ambassadeurs willen hun vakkennis beschikbaar stellen, anderen willen hun ervaring in energiebesparing doorgeven, weer anderen zijn net afgestudeerd en willen praktijkervaring opdoen.

De ambassadeur helpt je bij het maken van een adviesplan om jouw woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. De ambassadeur woont bij voorkeur in jouw buurt en kent de woningen en geschikte woningaanpassingen. Ook moet het adviesplan technisch en financieel haalbaar zijn. Hiervoor kan de ambassadeur contact opnemen met de adviespartners uit het platform. Ook zorgt de ambassadeur dat het adviesplan de juiste informatie voor de aannemers en installateurs bevat. Zodat er een kloppende offerte gemaakt kan worden op basis van de werkelijke besparingen en kosten.

Onze ambassadeurs werken vrijwillig, zodat zij je een onafhankelijk advies kunnen geven. Zij spannen zich in om hun Zeeuwse dorps- en stadgenoten te adviseren bij het in beeld krijgen van de beste woningmaatregelen voor hun woning. De ambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen en hebben ook zelf de overtuiging dat woningen energiezuiniger en comfortabeler kunnen worden.

Ambassadeurs hebben kennis van zaken en zijn ervaren; door hun opleiding, jarenlange werkervaring of door persoonlijke ervaring bij hun eigen woning. Daarnaast zijn de ambassadeurs door Energiek Zeeland getraind om de voorlopige plannen te beoordelen en op basis van jouw wensen en de mogelijkheden van je woning samen met jou een definitief adviesplan neer te leggen. Tenslotte kunnen ambassadeurs ook altijd hun vragen voorleggen aan het team van Energiek Zeeland.

Een overzicht van de partners van Energiek Zeeland vind je op onze partnerpagina

Ja, Energiek Zeeland geeft een onafhankelijk advies. We bieden wel de mogelijkheid om bij zorgvuldig geselecteerde aannemers en leveranciers de maatregelen te laten uitvoeren. Maar je bent tot niets verplicht. 

Ja dat kan. Energiek Zeeland kan jou en je buren helpen met samen aan de slag te gaan met verduurzamen. Niet alleen met je buren in de straat, maar ook in de wijk of bijvoorbeeld met collega’s van je werk. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Een overzicht van de meest actuele subsidies vind je op de pagina subsidies.

Ja dat kan. Er zijn verschillende manieren om geld te lenen. Een overzicht van de mogelijkheden vind je op de pagina financieren.

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.