Skip to content

Besparen op warm water

In de keuken, de douche, het bad. Stiekem gebruik je heel veel warm water. Warm water bepaalt dan ook een heel groot deel van je energieverbruik. Met simpele ingrepen kun je besparen op je verbruik van warm water. Energiek Zeeland geeft jou tips om je water- en energieverbruik te verminderen op een duurzame manier. Van simpele tips als korter douchen tot investeringen in een zonneboiler of douche-wtw.

Korter douchen

Een open deur maar wel effectief. De gemiddelde Nederlander staat thuis 5 keer 9 minuten onder de douche per week. Met een warme douche verbruik je veel gas en stoot je veel CO2 uit. Hieronder 3 handige tips om te helpen met korter douchen. 

  1. Klok je douchetijd op maximaal 5 minuten. Doe dat met een muziekdeuntje, timer of zandloper.
  2. Neem een waterbesparende douchekop. Dan gebruik je ongemerkt minder water per minuuut.
  3. Investeer in je huis en neem een zonneboiler of een speciale douche-wtw.
 

Investeer in een zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt energie  van de zon om je water te verwarmen. Je kunt wel tot de helft op je energieverbruik besparen onder de douche en in de keuken. Dit komt omdat in de zomer je zonneboiler bijna al je warme water levert en in de winter neemt je HR-ketel of warmtepomp het weer over. Een goede investering dus want je kunt met een huishouden van 4 personen wel 180 m3 gas en 330 kilo uitstoot besparen. Hieronder handige tips als je wilt investeren in een zonneboiler. 

  1. Je kunt subsidie krijgen als je investeert in een zonneboiler. De subsidie is ongeveer 1000 euro. Voor de meest actuele subsidie-informatie check je onze subsidiepagina
  2. Een zonneboiler bestaat ui een zonnecollector op het dak die zon opvangt en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m2 geschikt, met een opslagvat van 150 liter.
  3. De beste opbrengst heb je als de zonneboiler op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten ligt, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat je zonneboiler niet in de schaduw komt te liggen.
  4. Laat de zonneboiler plaatsen door een vakman. De partners van Energiek Zeeland zijn stuk voor stuk gerenommeerde partijen uit de buurt. Onze ambassadeurs kunnen jou goed adviseren welke vakman je kunt inschakelen.
  5. Voor het plaatsen van een zonneboiler heb je geen vergunning nodig, als je je aan de regels houdt. Meer informatie lees je in deze pdf van de Rijksoverheid.
  6. Laat een schermpje plaatsen op een goed zichtbare plek waarop je kunt zien of de zonneboiler goed werkt of een storing heeft.
  7. Informeer bij de installateur naar de onderhoudskosten van de zonneboiler die je op het oog hebt. Bij zonneboilers met een zogeheten terugloopsysteem is eens in de 5 jaar onderhoud voldoende. Dat kost ongeveer € 50, dus € 10 per jaar.
 

Koop een douche-wtw

Met een douche-wtw gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt je cv-ketel minder gas. De warmtewisselaar komt in de afvoerpijp of in de goot van je inloopdouche. Om hem in te bouwen is een kleine verbouwing nodig.

De douche-wtw draagt de warmte over via een warmtewisselaar (wtw staat voor warmteterugwinning). Het wegstromende water wordt dus niet gemengd met het ‘verse’ water: het stroomt langs elkaar heen. Daardoor wordt het koude water alvast opgewarmd en is er minder gas of elektriciteit nodig om het verder op temperatuur te brengen. Hieronder enkele tips.

  1. Het beste moment om een douche-wtw te laten installeren als je de badkamer verbouwt of in een nieuwbouwhuis. Voor de installatie is een (kleine) verbouwing nodig.
  2. Vraag een offerte bij een ervaren installateur. Onze ambassadeurs kunnen jou helpen met deze keuze.

Bespaar in de keuken

Hieronder enkele tips om warm water te besparen in de keuken. 

  1. Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
  2. Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
  3. Kies voor een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan.
  4. Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella, plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.

Meer advies over besparen op je warm waterverbruik?

Wil je meer weten over het besparen op je warm waterverbruik? Of ben je benieuwd welke andere duurzame maatregelen je kunt nemen om energie te besparen? Start nu met je eigen adviesplan van Energiek Zeeland en onze ambassadeur helpt jou verder. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.