Skip to content

Bestaat duurzame kerstverlichting?

Een verlichte sneeuwman, rendier of sfeervolle lichtjes in de tuin. Je kerstboom binnen mooi verlicht. Hoort kerstverlichting voor jou ook bij Kerst? Heel gezellig al die verlichting, maar kan dat ook duurzaam? En hoe houd je tevens je energieverbruik laag in de toch al dure decembermaand. In dit artikel geven we je graag advies over de mogelijkheden.

Sfeervolle kerstverlichting die ook duurzaam is?

 

Allereerst geldt natuurlijk – ook al kies je voor duurzame kerstverlichting – zo min mogelijk verlichting is natuurlijk altijd duurzamer. Vraag je af of een paar sfeervolle items ook voldoende zijn in plaats van een heel verlichtingscircus. En kijk eens voor tweedehands verlichting op Marktplaats of in de kringloop.

De kerstververlichting zelf kan dus ook zo duurzaam mogelijk, maar hoe? Dat kan eenvoudig door het gebruik van ledverlichting in plaats van ouderwetse gloeilampjes. Een snoer met ledlampjes is vele malen zuiniger als een met gloeilampjes en gaat lang mee. Vaak zijn deze iets duurder, maar dat is terug te verdienen via je energierekening. Ledverlichting gaat heel efficiënt met energie om. Verder geldt dat je bespaart als je de verlichting uit zet als je niet thuis bent of naar bed gaat. Dit kun je makkelijk regelen met een ingestelde timer.

Nog iets om over na te denken is dat veel slingers met ledlampjes op batterijen werken. Leuk en makkelijk, vooral als je geen stopcontact in de buurt hebt. Maar het grote nadeel is dat er veel batterijen doorheen gaan, niet zo duurzaam dus! Denk eens aan het gebruiken van oplaadbare batterijen. Vooral als je meer apparaten in huis hebt die op batterijen werken, kan dat uiteindelijk voordeliger zijn en beter voor ons milieu.

En tenslotte, als de kerstverlichting niet meer werkt, lever deze dan gratis in bij de milieustraat van je gemeente of in diverse inleverbakken in winkels. Zo kan dit voor een groot deel weer gerecycled worden.

Als gevolg van de Europese richtlijn Ecodesign verdwijnen gloeilampen en halogeenlampen uit het schap. Deze richtlijn geldt alleen niet voor kerstverlichting. Shoppen voor kerstverlichting? Let dan goed op het vermogen in Watt, dit geeft aan hoeveel stroom de verlichting gebruikt. Dit vind je terug op de verpakking. Ook wordt het meestal duidelijk vermeldt op de verpakking als het om ledverlichting gaat.

Voordelen van duurzame kerstverlichting op een rij

  • Beter voor het milieu
  • Besparen op je energieverbuik
  • Ledverlichting gaat langer mee
  • Ledverlichting is veiliger dan gloeilampjes

Kortom, net zo sfeervol gebruik maken van verlichting deze kerst maar dan met duurzame kerstverlichting.

Wil je buiten verlichten? Gebruik dan veilige (led) kerstlampjes of lichtslangen die daarvoor geschikt zijn en een bescherming hebben tegen vocht en vuil.

kerstverlichting 2

Aan de slag met het slim verduurzamen van je huis

Wil jij naast duurzame (kerst)verlichting ook een stapje verder gaan in het verduurzamen van je huis?
Zoek je een advies op maat voor jouw huis?
 Begin dan met een voorlopig adviesplan van Energiek Zeeland. Dit voorlopige plan is gratis en voor 121 euro kun je je plan definitief maken met een maatwerkadvies van onze ambassadeur. Start direct met je plan door hieronder je gegevens in te vullen. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.