Skip to content

Energieloket Schouwen-Duiveland

Wist je dat je onze ambassadeurs ook kunt ontmoeten? We zijn regelmatig te vinden op dorps- en wijkbijeenkomsten en sinds kort ook in het energieloket van Schouwen-Duiveland.

Samen met de gemeente Schouwen-Duiveland heeft Stichting Energiek Zeeland het energieloket in de wijk Malta te Zierikzee geopend. Dit loket is van 14 april tot en met 3 oktober op dinsdag te bezoeken tussen 16:00 uur en 20:00 uur in de gemeenschappelijke ruimte van het wooncomplex Valletta aan de Calandweg. (met uitzondering van de schoolvakanties van 25 juli t/m 3 september)

Vragen over verduurzamen
In het loket kun je terecht met al je vragen over het verduurzamen van je woning. Ambassadeurs van Energiek Zeeland staan voor je klaar om deze vragen te beantwoorden. Daarnaast is het ook mogelijk om vrijblijvend een voorlopig energieadvies van Energiek Zeeland aan te vragen voor je eigen woning.

Meest gestelde vragen
Inmiddels is het energieloket een paar weken geopend. We delen graag met jou de meest gestelde vragen tot nu toe. Staat jouw vraag er niet tussen? En woon je in de gemeente Schouwen-Duiveland? Aarzel dan niet om het loket te bezoek op dinsdag tussen 16:00 uur en 20:00 uur. 

1. Hoe kan ik gratis energie besparen

Er zijn veel verschillende manieren om gratis energie te besparen. Vaak zijn ze ook niet zo heel erg moeilijk. Op deze website kun je al een heleboel tips vinden om gratis energie te besparen. Neem eens kijkje bij onze bespaartips en ontdek wat je nu al kunt doen. 

2. Moet ik mijn vloer isoleren?

Is je vloer nog niet of onvoldoende geïsoleerd? Denk dan zeker na over vloerisolatie. Met vloerisolatie bespaar je 10-15% op je gasrekening; dat is zo’n 5-7 m3 gas per m2. Vloerisolatie met vloerverwarming bespaart nog meer: 7-9 m3 gas per m2. Daarmee loopt de besparing op je gasrekening zelfs op tot 20%. De kosten van vloerisolatie heb je via de energierekening binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend.

3. Waar begin ik met verduurzamen?

Als Energiek Zeeland is dat de vraag die wij misschien wel het vaakst krijgen. Maatregelen om te verduurzamen zijn vaak duur en je kunt niet alles tegelijk doen. Dan is het wel zo handig als je van te voren goed uitzoekt waar je het beste kunt beginnen en wat het beste past bij jouw huis. Zulke dingen kosten alleen erg veel tijd om uit te zoeken. Bovendien gaat het vaak om technische ingrepen waar niet iedereen verstand van heeft. Als Energiek Zeeland bieden wij daar de oplossing voor. Met een adviesplan van Energiek Zeeland heb je na één gesprek met een ambassadeur een overzichtelijk plan met stap voor stap uitleg hoe je kunt verduurzamen. Wil je meer weten over zo’n plan? Je kunt alvast vrijblijvend een voorlopig plan aanmaken op deze website. 

4. Heb ik nieuwe pannen nodig om te koken op inductie?

Nee, meestal niet. Over het algemeen zijn alle pannen geschikt om te koken op inductie. Ook als je deze daarvoor hebt gebruikt om op gas te koken. Dat is fijn want dat scheelt toch al gauw weer heel wat euro’s. 

5. Kan ik gebruik maken van subsidie?

In heel veel gevallen kun je gebruik maken van subsidie als je je huis gaat verduurzamen. De meest actuele informatie over subsidies kun je terug vinden op onze subsidiepagina. Je krijgt daar ook de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het aanvragen van de subsidie. 

6. Waarom moet ik van het gas af?

In Nederland hebben we afgesproken dat we met z’n allen van het aardgas afgaan. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Als je aardgas gebruikt, veroorzaak je CO2-uitstoot. Dit broeikasgas is de belangrijkste oorzaak voor klimaatverandering.
  • De voorraad aardgas is niet oneindig en raakt een keer op.
  • De aardgaswinning in Groningen veroorzaakt veel schade.

Kortom: we moeten met z’n allen van het gas af. Als Energiek Zeeland helpen we je daar graag mee. Zodat je het niet allemaal in één keer hoeft te doen. Maar stap voor stap en in de goede volgorde.

7. Stijgt de waarde van mijn woning als ik verduurzaam?

 Ja, het treffen van energiebesparende maatregelen zorgt voor een beter energielabel. Omdat iedereen worstelt met de stijgende energieprijzen, neemt het belang van het energielabel toe bij de koopbeslissing rond woningen. Je kunt meer vragen én bent je woning waarschijnlijk sneller kwijt. Bij een gemiddelde woningwaarde van net geen drie ton mag je rekenen op een waardestijging van circa zesduizend euro. Dat niet alleen, met duurzame energie verlaag je je energierekening en je wooncomfort verbeterd.

8. Heb je voor zonnepanelen een vergunning nodig?

Er is bijna nooit een vergunning nodig voor zonnepanelen of zonnecollectoren. Of ze moeten echt niet passen in het plaatselijke bestemmingsplan. Eén belletje met je gemeente en je weet hoe het zit. In principe vallen je zonnepanelen onder de dekking van je reguliere woonverzekering. Meld ze wel aan bij je verzekeringsbedrijf, want zonnepanelen verhogen de waarde van je huis. Bij een huurhuis kun je eigen zonnepanelen eventueel meeverzekeren met je inboedelverzekering.

9. Is een warmtenet duurzaam?

Ja, in principe is een warmtenet altijd duurzamer dan stoken met een losse cv-ketel. Dat komt omdat een warmtenet meerdere huizen tegelijk kan verwarmen. 

Aan de slag met het slim verduurzamen van je huis

Heb je andere vragen? Kom langs in ons energieloket. Of wil je misschien direct aan de slag met het verduurzamen van je huis? Dat kan door te beginnen met je voorlopige adviesplan. Dit voorlopige plan is gratis en voor 121 euro kun je je plan definitief maken met een maatwerkadvies van onze ambassadeur. Start direct met je plan door hieronder je gegevens in te vullen. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.