Skip to content
Man en vrouw met papieren

Hoe lees je een energierekening?

Elke maand betaal je aan je energieleverancier een termijnbedrag. Aan het begin van elk jaar ontvang je dan een jaarnota waarop staat hoeveel je hebt betaald en hoeveel je aan gas en elektriciteit hebt verbruikt. Heb je meer verbruikt dan moet je bijbetalen en heb je minder verbruikt krijg je het teveel betaalde geld terug. Maar hoe zit het dan met terugleveren als je zonnepanelen hebt? En wat betekenen de netbeheerskosten? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe een energierekening in elkaar zit. 

Indeling energierekening

Een energieleverancier mag zelf bepalen hoe de energierekening er precies uitziet. Er zitten ook tussen leveranciers grote verschillen. De onderstaande posten kom je in ieder geval vaak tegen: 

Dit zijn de echte kosten van gas en stroom. Wat je betaalt voor leveringskosten verschilt per leverancier. Heb je ook zonnepanelen? Dan staat de teruglevering ook op je energierekening.

  1. Variabele/ verbruikskosten
    Wisselende deel van je rekening waarop je zelf invloed hebt door bijvoorbeeld te veranderen van leverancier of energie te besparen.
  2. Vaste leveringskosten
    Dit is een vast gedeelte van je rekening

Netbeheerkosten zijn de kosten voor het transport van stroom en gas door de netbeheerder. Deze kosten worden jaarlijks vastgesteld en hier heb je zelf geen invloed op. Ook kun je een netbeheerder niet zelf kiezen. Welke netbeheerder je hebt, hangt af van waar je woont. In Zeeland is dit Stedin. 
3. Periodieke aansluitvergoeding of vastrecht voor aansluiting
Het bedrag voor het beheer van de aansluiting. 
4. Capaciteitstarief
Je hebt twee verschillende tarieven namelijk voor gas en voor elektriciteit. Voor gas hangt dit tarief af van je gasverbruik. Je hebt 3 groepen en deze groep heeft 1 vast tarief. Per groep scheelt het ongeveer 50 euro per jaar. De meeste huizen zitten in groep 2. Door je huis te verduurzamen kun je veranderen van groep. 
Het capaciteitstarief voor stroom hangt niet direct af van je verbruik, maar van de grootte van je aansluiting. De verschillende aansluitingen zijn verdeeld in 4 groepen. Hoe groter de aansluiting, hoe meer je betaalt. Denk je dat je een te grote aansluiting hebt? Vraag dit dan na bij je netbeheerder. Zij kunnen je verder helpen. 
5. Meettarief
Dit is een tarief voor het gebruik en beheer van de elektriciteits- en gasmeter. Een dubbel meter is niet duurder dan een enkele. 

De overheid heft belasting op de energie en bepaalt hier de hoogte. De leverancier brengt ze in rekening en draagt ze af aan de overheid. Net als ze dat doen bij de netbeheerkosten. 

6. Energiebelasting
Deze belasting wordt berekend aan de hand van je verbruik. Door minder energie te verbruiken, betaal je minder belasting. 
7. Vermindering energiebelasting
Dit is een vast bedrag dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. Dit is een compensatie vanuit de overheid zodat je in ieder geval zonder belasting de minimaal benodigde hoeveelheid energie kunt gebruiken. 
8. Opslag duurzame energie
Deze heffing bestaat sinds 1 januari 2013. De opbrengsten worden ingezet om duurzame energie op te wekken. Deze kosten hangen ook samen met je verbruik. 
9. BTW
Je betaalt 21% BTW over alle kosten voor levering, transport/netwerk, meterhuur en belasting. Van 1 juli t/m 31 december 2022 is de BTW 9%. 

Hier staat het jaaroverzicht met de verrekening van betaalde bedragen, administratiekosten, kortingen en specificaties. 

10. Overigen
Hier vind je eventuele administratiekosten. 
11. Verrekening termijnbedragen
Krijg je geld terug of moet je bijbetalen? Dat vind je hier.
12. Overzicht betaalde bedragen
Dit laat zien hoeveel je al hebt betaald aan termijnbedragen. 
13. Nieuw voorschotbedrag
Aan de hand van je verbruik stelt de energieleverancier een passend termijnbedrag voor. 
14. Overzicht verbruik
Hier krijg je een overzicht van je verbruik in het afgelopen jaar. 
15. Vergelijking eerdere perioden
Sommige leveranciers laten ook een overzicht zien van voorgaande jaren. Zo kun je nog beter zien hoe je energieverbruik is gedaald of juist toegenomen. 

Stadsverwarming of een warmtenet?

Krijg je warmte vanuit een warmtenet of stadsverwarming? Dan ontvang je een aparte rekening van je warmteleverancier. Door de wet is een maximumbedrag bepaald voor een deel van de kosten van deze rekening. 

Energierekening blijft onduidelijk

De energierekening blijft een onduidelijk stuk. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft energieleveranciers gevraagd om de rekeningen begrijpelijker te maken. Heb je zelf moeite met het begrijpen van alle kosten? Neem dan contact op met je energieleverancier voor een uitleg.  

Aan de slag met het slim verduurzamen van je huis

Wil jij je huis echt flink aanpakken om je energieverbruik te verlagen. En wil je een advies op maat voor jouw huis? Begin dan met een voorlopig adviesplan van Energiek Zeeland. Dit voorlopige plan is gratis en voor 121 euro kun je je plan definitief maken met een maatwerkadvies van onze ambassadeur. Start direct met je plan door hieronder je gegevens in te vullen. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Joyce Gyselinck

Lees deze blogs ook:

Vrouw bij raam met klusspullen.
In de zomer je huis isoleren
29-06-2023
Energiek Instagram Post-1 (4)
Hoe werkt een thuisbatterij?
30-05-2023
luxaflex met raam en plant
Alles over zonwering
24-04-2023

Bericht delen

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.