Skip to content
infraroodpaneel

Hoe verwarm je met infraroodpanelen?

Het is weer die tijd van het jaar, ook in huis voelt het wat kouder aan. Je wilt niet direct de verwarming aan zetten om het behaaglijk warm te hebben in je zithoek of aan je werktafel. Zijn infraroodpanelen dan een goede optie?

 

Hoe werkt een infraroodpaneel?

Infraroodpanelen werken op elektriciteit, je kunt ze in een ruimte neerzetten of ophangen aan de muur of het plafond. Het werkt dus niet zoals de standaard verwarming waarbij een hele ruimte verwarmt wordt, maar het verwarmt jou en de objecten binnen het bereik van het paneel in plaats van de lucht om je heen. De panelen geven een stralingswarmte af middels langgolvige infraroodstraling. Wanneer je in het bereik van een infraroodpaneel zit, voelt het dus heerlijk warm aan ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Op het moment dat je van het paneel wegloopt, is de warmte ook weg. 

Plaatsen waar je een infraroodpaneel zou kunnen gebruiken zijn de zithoek, werkkamer, bij de eettafel of denk ook eens aan de badkamer of babykamer.

Hoeveel energie verbruikt een infraroodpaneel?

Een infraroodpaneel verwarmt zeer efficiënt, zodra je het paneel aan doet is het direct warm. Doordat alleen jij of objecten in het bereik van het paneel verwarmd worden, gaat er geen energie verloren aan het opwarmen van de lucht om je heen. Infraroodpanelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis heel goed geïsoleerd is.

 

moeder met dochtertje op bank

Is een infraroodpaneel veilig?

Langgolvige infraroodstraling die gebruikt wordt bij een infraroodpaneel, dringt niet door in je huid en is niet schadelijk voor je gezondheid. De langgolvige straling is te vergelijken met het gevoel van de warmte van de zon, maar ze geven geen gevaarlijke uv-straling af.

Een infraroodpaneel veroorzaakt geen luchtcirculatie in huis, waardoor stof zich door de panelen niet extra verplaatst. Handig dus als je allergisch bent voor bijvoorbeeld stof. Ook wordt de lucht niet droog omdat het niet de lucht is die verwarmt wordt. Droge lucht kan namelijk zorgen voor droge ogen en is minder prettig voor je luchtwegen.

Wist je dat ook een infraroodpaneel kunt kopen als schilderij of kunstwerk? Zo heb je het lekker warm en is het ook nog leuk om naar te kijken.

Voordelen van verwarmen met infrarood

Aan de slag met het slim verduurzamen van je huis

Wil jij ook anders verwarmen in je huis en een stapje verder gaan dan alleen infraroodpanelen? Zoek je een advies op maat voor jouw huis en je verwarming? Begin dan met een voorlopig adviesplan van Energiek Zeeland. Dit voorlopige plan is gratis en voor 121 euro kun je je plan definitief maken met een maatwerkadvies van onze ambassadeur. Start direct met je plan door hieronder je gegevens in te vullen. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Joyce Gyselinck

Lees deze blogs ook:

Vrouw bij raam met klusspullen.
In de zomer je huis isoleren
29-06-2023
Energiek Instagram Post-1 (4)
Hoe werkt een thuisbatterij?
30-05-2023
luxaflex met raam en plant
Alles over zonwering
24-04-2023

Bericht delen

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.