Skip to content

Hoe werkt het prijsplafond?

Vanaf 1 januari 2023 is er een tijdelijk maximumtarief ingegaan voor stroom en gas, het zogenaamde prijsplafond. Dit prijsplafond is vanuit onze regering als belangrijke maatregel ingevoerd om de kosten van de vorig jaar extreem gestegen energieprijzen te compenseren. In dit artikel leggen we je graag uit hoe het prijsplafond werkt.

Tot een bepaald maximum aan stroom- en gasverbruik geldt tot 1 januari 2024 het prijsplafond. Dit prijsplafond is berekend aan de hand van het verbruik van een gemiddeld huishouden en is als volgt vastgesteld:

Prijsplafond
Elektriciteit: 2.900 kWh in 2023 voor maximaal € 0,40 per kWh.
Gas: 1.200 m3 in 2023 voor maximaal € 1,45 per m3

De genoemde bedragen zijn inclusief belastingen en btw en zijn bij elke leverancier hetzelfde. Dat betekent dat je voor alle stroom onder het maximum, oftewel het “prijsplafond” bovenstaande maximale tarieven per kWh of per m3 betaalt. Is het tarief bij je huidige energieleverancier lager, dan betaal je dat tarief. Ook alles wat je verbruikt boven het prijsplafond wordt berekend met de afgesproken tarieven bij je energieleverancier.

Betaal je bij je energieleverancier meer als de genoemde bedragen van het prijsplafond. Dan loont het dus zeker om zoveel mogelijk onder het prijsplafond te blijven.

Elke maand een ander plafond
Elke maand heeft zijn eigen prijsplafond en ook is het verbruik – de 2.900 kWh en 1.200 m3 – verdeeld over de 365 dagen van het jaar. Elke dag begin je dus met een nieuwe hoeveelheid aan stroom of gas onder het prijsplafond. De hoeveelheden zijn niet elke dag gelijk, deze zijn aan de hand van het verbruik van een gemiddeld huishouden vastgesteld, daardoor is de hoeveelheid in de winter hoger dan bijvoorbeeld in de zomer. Verbruik je meer dan het tegoed voor die bepaalde maand van het prijsplafond, dan betaal je over elke verbruikte kWh en m3 daarboven het afgesproken tarief van je energieleverancier. Heb je andere maanden juist minder verbruikt, dan mag je dit tegoed meenemen naar een volgende maand.

Let op je jaarnota
Het moment waarop je de jaarnota ontvangt is bepalend voor de verrekening van het prijsplafond. Je verbruik wordt namelijk opgeteld tot aan je jaarnota. Ontvang je je jaarnota bijvoorbeeld in maart? En heb je meer verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan betaal je voor dat extra deel de afgesproken tarieven van je energieleverancier. Heb je minder verbruikt, dan kun je het restant niet meenemen. Je opgebouwde tegoed vervalt na je eindfactuur en de berekening van je tegoed onder het prijsplafond begint weer opnieuw te tellen.

Zonnepanelen en prijsplafond?

Ik heb zonnepanelen, hoe werkt dit met het prijsplafond? Het prijsplafond werkt op basis van je netto verbruik, dat wil zeggen dat de salderingsregeling eerst wordt toegepast en daarna pas het prijsplafond berekend wordt.

Zoveel mogelijk profiteren van het prijsplafond?

Maandelijks zoveel mogelijk de korting gebruiken van het prijsplafond of juist het tegoed zoveel mogelijk meenemen tot je jaar- of eindafrekening en daarna weer tot 1 januari 2024? Wat het meest voordelig is in jouw situatie hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld welk type energiecontract je hebt; betaal je nu vaste tarieven, variabel of dynamisch? Hoe verloopt je verbruik en eventuele teruglevering van je zonnepanelen over het jaar? Om voor jou tot de voordeligste optie te komen, start je het beste met een goed inzicht te verkrijgen in je energieverbruik en de tarieven van je huidige energieleverancier. Kijk naar de verdeling van de periode tot aan je eindafrekening en pak de verdeling van het prijsplafond erbij.

Overstappen van energieleverancier

Tussentijds overstappen naar een andere leverancier kan nog steeds. Je nieuwe leverancier mag alleen niet het verbruik van je vorige leverancier inzien, daarom kan er niet gecontroleerd worden hoeveel je al gebruikt hebt onder het prijsplafond. Vandaar ook dat de regering heeft gekozen voor een vaste verdeling van het verbruik per dag. Met deze verdeling kan je tegoed berekend worden voor de rest van de maand.

Handige tips voor het prijsplafond

  • Heeft het prijsplafond op jou effect? Ga na welke tarieven je nu betaald bij je energieleverancier. Als deze hoger zijn dan het prijsplafond, heeft het zin om je energieverbruik goed onder de loep te nemen (dit is sowieso altijd zinvol!).
  • Vergelijk ook eens de tarieven met andere energieleveranciers, sommige leveranciers bieden uurtarieven aan, waardoor je zelf je energieverbruik kunt plannen. Ben je veel thuis overdag, dan kun je juist in de uren met lage tarieven gebruik maken van energie.
  • Op internet kun je schema’s vinden met het prijsplafond per dag. Print ze uit en hang ze ergens op, bijvoorbeeld in je meterkast. Misschien heb je een app waar je je verbruik kunt zien of kijk naar je gas- en/of stroomstanden door deze handmatig bij te houden in een schriftje of op je telefoon. Probeer zoveel mogelijk onder het prijsplafond te blijven, zo weet je zeker dat je niet meer betaald dan de genoemde tarieven.
  • Hoe is jouw situatie? Alles start met het verkrijgen van inzicht. Kun je wel wat rekenhulp gebruiken? Bekijk dan eens deze handige link van Independer.
  • Wat jouw persoonlijke prijsplafond is, hangt af van het moment van je eindfactuur, dit kun je ook berekenen met bovenstaande link.
  • Het grootste verbruik komt van je verwarming, kun je deze een graadje lager zetten? Kijk ook eens naar onze andere artikelen met  over wat je kunt doen om energie te besparen.

Kortom ook hier geldt: minder en slimmer energie gebruiken en onder het prijsplafond blijven is ook nu natuurlijk de voordeligste optie. Bekijk daarom ook onze andere artikelen met bespaartips om te zien hoe je slim energie kunt besparen.

Aan de slag met het slim verduurzamen van je huis

Wil jij je huis echt flink aanpakken om je energieverbruik te verlagen. En wil je een advies op maat voor jouw huis? Begin dan met een voorlopig adviesplan van Energiek Zeeland. Dit voorlopige plan is gratis en voor 121 euro kun je je plan definitief maken met een maatwerkadvies van onze ambassadeur. Start direct met je plan door hieronder je gegevens in te vullen.

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Joyce Gyselinck

Lees deze blogs ook:

Vrouw bij raam met klusspullen.
In de zomer je huis isoleren
29-06-2023
Energiek Instagram Post-1 (4)
Hoe werkt een thuisbatterij?
30-05-2023
luxaflex met raam en plant
Alles over zonwering
24-04-2023

Bericht delen

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.