Skip to content

Ventileren

Het klinkt misschien gek dat je om energie te besparen, je huis moet ventileren. Maar het ventileren van je huis is heel erg belangrijk. 

Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed terwijl ventileren belangrijk is voor je gezondheid. Daarnaast zit er in een slecht geventileerd huis meer vocht. Dit duurt langer om te verwarmen en kost meer energie. Daarom is het heel belangrijk om goed te ventileren. Lees hier meer hoe je dit goed kunt doen. 

Waarom moet ik ventileren?

De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, drogen de was, kopen nieuwe spullen en in de helft van de huizen wordt nog gerookt. Daarom is het belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open raampjes.

Vieze lucht in huis is slecht voor je gezondheid. Als je allergisch bent of last hebt van je neus, longen of luchtwegen, krijg je daar meer last van als de lucht vervuild is.

Hoe kan ik energiezuinig ventileren?

Ventilatie kost altijd energie, omdat er warmte uit de woning verloren gaat. Warme lucht verlaat het huis en frisse buitenlucht komt daarvoor in de plaats. Maar goed ventileren is echt belangrijk voor je gezondheid en daarom geen energieverspilling.

Met slim ventileren kun je het energieverlies wel zo klein mogelijk houden. Check hieronder de tips.

Tips

  • Gebruik zelfregulerende roosters in de ramen of kozijnen. Deze reageren op de winddruk en laten minder lucht door als er harde wind op staat. De meeste roosters buigen de binnenkomende lucht ook naar boven af, waardoor je geen koude luchtstroom voelt. De roosters zijn niet zo duur en makkelijk te plaatsen.
  • Installeer een ventilatieunit in de woonkamer met warmte-terugwinning (wtw). Dit geeft veel comfort doordat hij de binnenkomende lucht alvast opwarmt met de warme lucht die naar buiten gaat. Met een unit in de woonkamer kom je al een heel eind, en hij is vaak makkelijk in te bouwen. De meeste ventilatie-units zijn vraaggestuurd: een CO2-meter regelt hoe hard of zacht er geventileerd wordt. Zo ventileer je nooit te weinig, maar ook niet te veel.
  • Verbeter je mechanische ventilatiesysteem. Ongeveer 3 van de 10 huizen hebben mechanische ventilatie. Er is dan een centrale ventilatie-unit die de lucht in huis afvoert. Oudere units hebben vaak nog een ventilator op wisselstroom. Het is slim om die te vervangen door een ventilator op gelijkstroom: die gebruikt veel minder stroom. Vervangen kost zo’n € 400 (inclusief btw en arbeidsloon). Je bespaart er zo’n 130 kWh per jaar mee, dat is 30 euro per jaar. De ventilator gaat zo’n 15 jaar mee, dus de kosten verdien je terug.

Meer advies over een ventileren?

Wil je meer weten over het ventileren van je huis? Of ben je benieuwd welke andere duurzame maatregelen je kunt nemen om energie te besparen? Start nu met je eigen adviesplan van Energiek Zeeland en onze ambassadeur helpt jou verder. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.