Skip to content
Hand op glas

Verduurzamen door het vervangen van glas

Met een dekentje op de bank omdat je last hebt van kou bij je ramen? Of verlies je veel warmte door je ramen? Denk dan eens aan de mogelijkheden op het gebied van isolatie door het vervangen van glas in je huis. Welke soorten glas zijn er eigenlijk en wat is handig om bij stil te staan?

 

Welke soorten glas zijn er?

Wij hebben het hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Enkel glas: dit bestaat uit een laag glas en isoleert niet
  • Dubbel glas: dit bestaat uit twee lagen glas en isoleert matig
  • HR++: dit is dubbel glas met een coating en isolerend gas tussen de platen. Daardoor isoleert dit soort glas heel goed.
  • Triple glas: dit zijn drie glasplaten met een coating en isolerend gas. Triple glas isoleert daardoor heel erg goed.
  • Vacuümglas: vacuümglas is minder bekend, het is isolatieglas dat extra dun is maar een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Door gebruik te maken van een vacuüm wordt er ruimte verkregen tussen de glasbladen, door de bijna onzichtbare afstand houders die over het glas verspreid zijn worden de glasbladen van elkaar gescheiden. Deze glassoort is wel duurder dan HR++ of triple glas.
 

Wil je weten welk soort glas je hebt, bekijk dan dit filmpje door op het lampje te drukken.

Om minder kou door je ramen te hebben en te besparen op je energierekening kun je enkel en dubbel glas vervangen door HR++ of triple glas. Ook wordt het daardoor stiller in huis. Indien je nog enkel glas hebt en dit vervangt, levert dit ook het voordeel op dat je geen beslagen ramen meer hebt en/of water op de vensterbank. Het financiële voordeel is dat je elk jaar bespaart op je energierekening. De kosten betaal je in een keer en verdien je dus op de lange termijn terug.

Wanneer vervang je het glas en waardoor? Wat kost het en wat levert het je op?

Heb je enkel of dubbel glas en veel last van kou en warmteverlies, geluid of vocht van je ramen dan kan het een goed idee zijn om je glas te vervangen door HR++ of triple glas. Enkel glas is hoe dan ook goed om te vervangen, omdat het niet isoleert. Je bespaart direct energie en het wordt warmer in huis. Als je enkel glas wilt vervangen kun je het beste direct kiezen voor HR++ (of triple), want nieuwe kozijnen met dit glas zijn even duur als dubbel glas. De keuze voor HR++ of triple glas hangt dan voornamelijk af van de conditie van je kozijnen. Als deze nog goed zijn, dan kan HR++ glas een goede keuze zijn. Moeten ook de kozijnen vervangen worden, dan kun je ook voor triple glas kiezen. Weliswaar heb je dan meer kosten, maar heb je ook een betere isolatie en door mogelijk subsidies kan het netto verschil meevallen. Meer weten over de mogelijkheden en welke keuze voor jou het beste is, kijk dan bijvoorbeeld eens op de site van Milieucentraal.

Milieucentraal maakte een berekening op een gemiddelde hoekwoning. Als je alle ramen (22 m2) vervangt door HR++ glas, kost dat ongeveer € 3.700. Daar gaat de subsidie nog van af. En wat bespaar je ermee? Stel, je had overal dubbel glas, dan scheelt dat zo’n € 85 tot 210 per jaar aan energiekosten, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. Had je overal nog enkel glas? Dan bespaar je veel meer.

Bron: Milieucentraal

Hoe financier je het vervangen van glas?

Er zijn verschillende manieren om het verduurzamen van je woning door het vervangen van glas te financieren. Wanneer je een hypotheek afsluit kun je bijvoorbeeld een extra bedrag lenen voor  energiebesparende maatregelen. Voordeel van een hypotheek als financiering voor energiemaatregelen is dat dit vaak over een looptijd van 30 jaar gaat, de maandlasten voor een lening zijn lager dan bij een lening met korte looptijd omdat je de kosten van de energiemaatregelen verspreid over meerdere jaren. Vraag je adviseur of hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden.

Ook bestaat er een specifieke Energiebespaarlening. Het voordeel hiervan is dat het niet leeftijdsgebonden is, wat wel vaak het geval is bij een financiering middels hypotheek. Meer weten over een Energiebespaarlening, kijk dan eens op de website van het Warmtefonds (link invoegen: warmtefonds.nl).

Ook kun je gebruik maken van subsidies, lees hierover meer in ons artikel je huis isoleren met subsidie 

Milieu Centraal rekende uit dat de winst die je maakt als je enkel glas vervangt door HR++ glas, vergelijkbaar is met een rente van 4,5 procent op je spaarrekening!

bouwvakker

Voordelen van het vervangen van glas

  • Je energierekening gaat omlaag
  • Je voelt minder kou en tocht; ook stukken aangenamer bij plaatsen waar je in nabijheid van het glas zit
  • Bij enkel glas; geen beslagen ramen en water op de vensterbank meer
  • Minder lawaai van buiten
  • Goed voor de waarde van je woning
  • En natuurlijk beter voor het klimaat

Aan de slag met het slim verduurzamen van je huis

Denk jij na over ander soort glas, maar wil je daarnaast ook een stapje verder gaan? Zoek je een advies op maat voor jouw huis? Begin dan met een voorlopig adviesplan van Energiek Zeeland. Dit voorlopige plan is gratis en voor 121 euro kun je je plan definitief maken met een maatwerkadvies van onze ambassadeur. Start direct met je plan door hieronder je gegevens in te vullen. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Joyce Gyselinck

Lees deze blogs ook:

Vrouw bij raam met klusspullen.
In de zomer je huis isoleren
29-06-2023
Energiek Instagram Post-1 (4)
Hoe werkt een thuisbatterij?
30-05-2023
luxaflex met raam en plant
Alles over zonwering
24-04-2023

Bericht delen

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.