Skip to content
vrouw aan het rekenen

Wat is energiearmoede?

Energiearmoede. Je komt het woord overal tegen. Je leest het in de krant, je ziet het op de televisie of je komt het tegen op het internet. Maar wat betekent dit woord nu eigenlijk? En waarom krijgen steeds meer mensen te maken met energiearmoede? In dit artikel leggen we je dit allemaal uit en we vertellen wat als Energiek Zeeland hieraan proberen te doen. 

Wat is energiearmoede?

Energiearmoede betekent dat je als huiseigenaar of huurder meer dan 10% van je besteedbaar inkomen uitgeeft aan energie. Met andere woorden gaat 10% van het geld dat jij maandelijks ontvangt via je salaris, je uitkering of andere bron naar je energieleverancier. In de praktijk blijkt dat dit in Nederland zo’n 1 op de 10 huishoudens zijn. Dat is al heel wat en met de stijgende energieprijzen verwachten we dat dit aantal nog hoger wordt. 

Wie heeft te maken met energiearmoede?

Vooral mensen met lage inkomens hebben te maken met energiearmoede. Onderzoekorganisatie TNO heeft onderzoek gedaan naar energiearmoede. Zij verdelen de mensen die met energiearmoede te maken hebben in twee groepen. De eerste groep zijn de mensen met een eigen huis. Dat huis is vaak slecht geïsoleerd en de eigenaren hebben geen geld om te investeren in duurzame maatregelen. De tweede groep zijn huurders. Zij wonen in slecht geïsoleerde woningen en zijn afhankelijk van de verhuurder als het gaat om verduurzaming. 

Wat doen de stijgende energieprijzen?

De stijgende energieprijzen hebben vooral een grote invloed op mensen die een variabel energiecontract hebben of waarvan de energieleveranciers failliet gaan. De mensen met een variabel energiecontract krijgen te maken met forse stijgingen van hun energierekening terwijl ze niet meer energie verbruiken. Er zijn ook mensen die bij een energieleverancier zijn aangesloten die zelf de hoge energieprijzen niet meer kan betalen en daardoor failliet gaat. De mensen met een contract bij deze leveranciers zijn hiervan de dupe want die moeten op zoek naar een nieuwe leverancier en betalen daar de huidige en dus hogere prijzen. 

Hoe kun je energiearmoede bestrijden?

Als je in energiearmoede leeft is het lastig om hieruit te komen. Je hebt geen geld voor het investeren in duurzame maatregelen zoals een warmtepomp of zonnepanelen. En als huurder heb je geen invloed op het renovatiebeleid van je verhuurder. Toch kun je zelf al kleine dingen doen om energie te besparen. Al die kleine dingen kunnen op jaarbasis toch je energierekening verlagen. Benieuwd wat je kunt doen? Bekijk dan onze bespaartips.

Wat doet Energiek Zeeland met energiearmoede?

Energiek Zeeland is een initiatief van provincie Zeeland, de Zeeuwse gemeentes en realisatiepartners. Aangezien wij een stichting zijn en geen winstoogmerk hebben willen we graag iedereen ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Dit doen we door samen met gemeentes een aanpak te maken om energiearmoede te bestrijden. Zo gaan we concreet aan de slag in de gemeente Schouwen-Duiveland met een energieloket waar mensen gratis vragen kunnen stellen. En hebben we in de gemeente Vlissingen een aantal gratis adviezen mogen weggeven aan inwoners van de gemeente.

Wat kan ik doen nu doen om energie te besparen?

Als je wilt kun je direct aan de slag met energie besparen. Dit kun je doen met gratis of goedkope maatregelen. Via stichting Energiek Zeeland willen we mensen graag advies geven hoe ze op energie kunnen besparen. Naast het adviesplan van 121 euro kun je op via deze website ook heel veel gratis informatie vinden met bespaartips. Sommige tips kun je vandaag al toepassen en kosten niks. Je vindt de tips in het hoofdmenu onder “Slim verduurzamen” en “bespaartips“. 

Meer weten?

Naast de gratis bespaartips kan je ook een uitgebreider energieadvies aanvragen. Voor 121 euro kun jij al een op maat gemaakt advies krijgen van Energiek Zeeland. Start nu met je eigen adviesplan en onze ambassadeur helpt jou verder. 

Start direct met je eigen plan

Voer je postcode en voorschot bedrag in zodat we jouw gegevens kunnen ophalen.

Heb je al een account

Joyce Gyselinck

Lees deze blogs ook:

Vrouw bij raam met klusspullen.
In de zomer je huis isoleren
29-06-2023
Energiek Instagram Post-1 (4)
Hoe werkt een thuisbatterij?
30-05-2023
luxaflex met raam en plant
Alles over zonwering
24-04-2023

Bericht delen

Hoe energiezuinig ben je?

Je kunt hier invullen hoe je zelf je eigen omgang met energie beleeft.

Voorschotbedrag

Vul hier het voorschotbedrag in dat je maandelijks betaalt voor het verbruik van gas en elektriciteit voor jouw woning.